• Xiaomi
 • Motorola
 • Alcatel
 • LG
 • Wiko
 • Overig
 • Oppo
 • Doro
 • Dell
 • HP
 • Lenovo

Onderdelen

1. Scherm

Misschien zijn de meest voor de hand liggende componenten van een moderne smartphone het display, en hoewel elk detail dat u ziet zich aan de buitenkant bevindt, is het eigenlijk een intern onderdeel van het apparaat. Displaytechnologieën in smartphones van vandaag zijn er in twee hoofdtypen:

    Die op basis van LCD's (IPS-technologie en zijn variaties)
    Die gebaseerd op LED's (AMOLED of Super AMOLED en zijn variaties)

LCD versus LED

Op een LCD-scherm is er een achtergrondverlichting die door sommige polarisatoren schijnt en door een aantal filters schijnt. En door het kristallen display te manipuleren, zie je aan de andere kant een bootlading met verschillende kleuren. Wat dit in eenvoudige termen betekent, is dat het licht niet wordt gegenereerd door het display zelf; het wordt gegenereerd door het licht achter het scherm en slechts een deel komt van de andere kant.

Nu, op een LED-display, doen de lichtdiodes alle magie. Alle pixels die u wel of niet kunt zien, worden uitgestraald door deze minuscule lichtdiodes (ook bekend als LED's en ze produceren rode, groene en blauwe kleuren).

Hier is het het scherm zelf dat de verschillende en levendige kleuren genereert. Het voordeel van AMOLED- of Super AMOLED-beeldschermen ten opzichte van zijn IPS LCD-tegenhangers is dat wanneer een pixel is uitgeschakeld en u een zwarte kleur ziet, deze geen batterij verbruikt. Daarom zijn smartphones met AMOLED-schermen efficiënter in het leveren van uitgebreide periodes van batterijlevensduur.

Met een LCD-scherm wordt het kristalbeeldscherm echter gemanipuleerd als er zwart wordt weergegeven, zodat er geen licht doorkomt. Het licht achter het scherm wordt echter nog steeds gegenereerd, wat betekent dat de smartphone kleine stukjes van de batterij gebruikt.

Een nadeel dat we echter moeten vermelden, is dat AMOLED-panelen duurder zijn dan IPS-schermen. Als u een telefoon met een dergelijk scherm ziet en een iets hoger prijskaartje draagt, weet u dat het scherm er een is van de vele bijdragende factoren voor die prijs.

2. Batterij

Telefoons met batterijen gebruiken normaal gesproken lithium-ion-technologie die verwijderbaar of niet-verwijderbaar is op mobiele apparaten. Met deze batterijen, die een belangrijk onderdeel van een smartphone zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over problemen met het 'kalibreren' of 'testen' die werden geplaagd door cellen op nikkelbasis. Dit betekent echter nog niet dat batterijen van de huidige generatie niet zijn gevuld met hun eigen problemen, en gebruikers moeten zeer voorzichtig zijn bij het omgaan met en gebruik van vluchtige componenten zoals deze.

3. 'Systeem-op-een-chip' of SoC


De SoC is misschien wel de belangrijkste component die aanwezig is in een smartphone en sommige gebruikers kunnen de processor verwarren met het apparaat. Het is echter veel meer dan dat; de SoC bestaat niet alleen uit de CPU van de smartphone, maar ook uit een GPU, LTE-modem, display-processor, videoprocessor en andere stukjes silicium die het in een telefoon in een functioneel 'systeem' veranderen.

Hoewel je telefoons kunt zien die verschillende SoC's van Qualcomm, MediaTek, Samsung, Huawei's eigen Kirin en Apple's eigen ontwikkelde chipsets gebruiken, gebruiken ze dezelfde systeemarchitectuur van ARM. ARM-functies produceren niet alleen hun eigen processoren en GPU's, maar verlenen ook licenties voor hun ontwerp en systeemarchitectuur aan andere bedrijven, zodat ze hun technologie kunnen gebruiken om krachtige en efficiënte SoC's te maken.

Sommige bedrijven gebruiken ook architecturale licenties zodat ze hun eigen processors kunnen maken voor gebruik in smartphones zolang ze compatibel zijn met de ARM-systeemarchitectuur. Voorbeelden hiervan zijn Apple's op maat gemaakte chipsets met speciaal ontwikkelde Cyclone-verwerkingskernen of Qualcomm's Kryo-processors.

 

4. Geheugen en opslag

Geen enkele smartphone kan werken zonder het gebruik van RAM en geheugen (systeemopslag). Laten we eerst de RAM bespreken; de meeste mobiele apparaten worden geleverd met LPDDR3 of LPDDR4, terwijl sommige geavanceerde smartphones worden geleverd met LPDDR4X RAM. 'LP' staat voor 'Low Power' en het vermindert de totale spanning van deze chips, waardoor ze zeer efficiënt zijn en mobiele telefoons een langere levensduur van de batterij geven.

LPDDR4 is efficiënter en krachtiger dan LPDDR3, terwijl LPDDR4X de heilige graal van RAM is, resulterend in ongekende snelheden en efficiëntie. LPDDR4X is echter duurder om te produceren, daarom zie je ze alleen in vlaggenschip-smartphones. Wanneer er nieuwere generaties RAM worden geïntroduceerd, zoals LPDDR5, zullen jullie de bloei van het LPDDR4X-geheugen op middelgrote apparaten zien.

Wat betreft interne opslag, het bestaat als het flash-geheugen, variërend van 32 GB, en kan op sommige telefoons tot 256GB gaan. Natuurlijk, aangezien de eisen van gebruikers snel gaan stijgen op basis van de hoeveelheid opslag die ze gebruiken, zullen telefoonfabrikanten de hoeveelheid RAM die aanwezig is in smartphones exponentieel vergroten. Wanneer u uw apparaat voor de allereerste keer inschakelt, valt het u op dat de geadverteerde opslag niet dezelfde waarde heeft als het uitvoeren van een telefoongesprek.

Een telefoon met 64 GB opslagruimte heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk tussen de 53-55 GB beschikbaar voor persoonlijk gebruik. Welnu, dat komt omdat het besturingssysteem van de smartphone en vooraf geïnstalleerde applicaties het initiële interne geheugen nodig hebben.

5. Modems

Omdat smartphones aan het einde van de dag gewoon telefoons zijn, hebben ze communicatiecomponenten nodig om sms-berichten en oproepen te ontvangen en te verzenden. Dat is waar modems binnenkomen, en elke SoC-fabrikant heeft zijn eigen merk van modems, en dit omvat Qualcomm, Samsung, Huawei en verschillende anderen.

Deze fabrikanten spannen zich ook in om de snelste en meest efficiënte categorie LTE-chips vrij te geven, dus als u de term Cat. 9 LTE-modem, dat is de snelste die er is. Als uw eigen mobiele netwerk dit snelheidsniveau echter niet ondersteunt, heeft het absoluut geen zin om zulke krachtige chips in smartphones te hebben.

Toch gaan bedrijven hun best doen om ervoor te zorgen dat ze de nieuwste en beste fiches van hun gewenste categorie produceren.

6. Camera

Alle smartphones worden geleverd met een camera aan de achterzijde en camera aan de voorzijde. Een smartphone bestaat uit drie hoofdonderdelen:

    De sensor (die licht detecteert)
    De lens (het onderdeel waarin licht binnenkomt)
    De beeldprocessor

Hoewel de megapixels op de smartphone nog steeds een belangrijk onderdeel van de camera zijn, heeft deze minder belang dan een tijdje geleden. In plaats daarvan is de primaire beperkende factor de camerasensor van de telefoon en hoe gevoelig deze is wanneer licht door de lens passeert.

Onthoud dat elke sensor zich op een andere smartphone heel anders gedraagt, dus elke afzonderlijke afbeelding of video die u vastlegt, is een variatie op contrast, kleurnauwkeurigheid, verzadiging en verschillende andere vergeleken met een andere handset. De meeste camera-apps hebben handmatige instellingen zodat u een afbeelding of video kunt vastleggen op basis van uw eigen instellingen, maar de meeste apparaten hebben niet zo'n uitgebreide lijst met bedieningselementen.

Omdat smartphones kleine sensormaten hebben, presteren ze vaak slecht in gebieden met weinig licht. Dit is een gebied waar fabrikanten van camerasensoren onophoudelijk hebben gewerkt om aanzienlijk te verbeteren, maar het lijkt erop dat ze een lange weg voor de boeg hebben.

7. Sensoren

Er zijn vijf hoofdsensoren in een smartphone waarmee je die functionaliteit van een 'smart device met aanraakbediening' kunt krijgen. De namen van al deze sensoren en hun belang zijn hieronder beschreven:

 •     Accelerometer: wordt gebruikt door apps om de oriëntatie van het apparaat en de bewegingen ervan te detecteren, evenals functies zoals het schudden van de telefoon om muziek te veranderen.
 •     Gyroscoop: werkt met de versnellingsmeter om de rotatie van uw telefoon te detecteren, voor functies zoals een kantelbare telefoon om racegames te spelen of om een film te kijken.
 •     Digitaal kompas: helpt de telefoon om de noordelijke richting te vinden, voor kaart- / navigatiedoeleinden.
 •     Omgevingslichtsensor: deze sensor kan automatisch de helderheid van het scherm instellen op basis van het omgevingslicht en helpt de batterij te sparen. Dit zou ook verklaren waarom de helderheid van uw smartphone wordt verminderd in omgevingen met weinig licht, dus het helpt de belasting van uw ogen te verminderen.
 •     Proximity Sensor: tijdens een oproep vergrendelt het apparaat automatisch het scherm om ongewilde aanraakopdrachten te voorkomen als het apparaat in de buurt van uw oren wordt gebracht.


Nu u meer informatie hebt over de ingewikkelde dingen die binnen een smartphone gebeuren, kunt u uw toekomstige aankoop beoordelen door de verschillende componenten die aanwezig zijn in deze moderne computerapparaten met elkaar te vergelijken.

 

Foto: Ifixit

 

 

Klantbeoordelingen

5/5
448 Beoordelingen
Bekijk alle reviews